Gecertificeerd hout
Certificaten
FSC®
FSC®- FOREST STEWARDSHIP COUNCIL®
De Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale non-profit organisatie die in 1993 werd opgericht door boseigenaars, hout- en papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties.
FSC streeft naar een verantwoord bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria.
Door te kiezen voor hout- en papierproducten met een FSC claim, helpt u mee aan het verantwoorde beheer van de bossen wereldwijd.
Wij hebben sinds 1999 ons FSC certificaat.
Certificaat nummer : WB-CoC-000858
Licentie nummer : FSC®-C018601
Check zeker altijd onze scope op FSC.org.
PEFC
PEFC is het 'Programma voor erkenning van boscertificaties' (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) en werd opgericht in 1999 op initiatief van boseigenaars uit verschillende Europese landen. Ondertussen is PEFC uitgegroeid tot 's werelds grootste boscertificatiesysteem in termen van oppervlakte.
HOE WERKT PEFC?
In het bos zelf:
PEFC vaardigt regels uit, waarvan de strikte naleving in het bos wordt gecontroleerd door onafhankelijke auditeurs. Deze criteria streven naar een evenwicht tussen de drie functies van het bos(sociaal, ecologisch en economisch). Daarvoor is er een nauwe samenwerking met de verenigingen voor natuurbehoud, de wetenschappelijke wereld, de industrie, de consumenten en de overheid.
Van bos tot consument:
Elke onderneming die PEFC-gelabelde producten wenst te verkopen,zorgt voor een controleketen waarmee de herkomst van het duurzaam hout kan worden getraceerd. Elk jaar controleert een onafhankelijk certificatie organisme of de onderneming voldoet aan de vereisten van de controleketen (Chain of Custody).
We ontvingen ons PEFC certificaat in 2005 en ons PEFC Licentie nummer is PEFC/07-32-04.
We verwijzen naar de standaard PEFC ST 2002:2020
ISPM 15
Certificatieprogramma voor markering van houten verpakkingen bestemd voor internationale handel (ISPM 15).
De fytosanitaire behandeling van houten verpakkingen heeft als doel de verspreiding naar andere landen te voorkomen van boorderinsecten die plaatselijk woeden en de houten verpakking zouden kunnen gebruiken als vector. Het betreft hier dus een desinfecterende behandeling van het hout zonder bestendig effect. De verantwoordelijkheid van de controle op de houten verpakkingen bestemd voor buitenlandse handel valt onder de bevoegdheid van het nationaal organisme ter bescherming van plantaardige producten van het exportland, wat voor België het FAVV is (Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).
OLB
OLB
De afkorting OLB staat voor de Franse term Origine et Légalité des Bois dat in het Nederlands herkomst en legaliteit van het hout betekent. Het OLB certificerings- en controlesysteem specificeert alle voorwaarden waaraan bosbouwbedrijven dienen te voldoen om de herkomst en legaliteit van hun hout te kunnen waarborgen door middel van een certificaat. Ook de volledige handelsketen van bos tot aan eindproduct wordt binnen dit systeem gecontroleerd.
CE
Alle bouwproducten die op de markt worden gebracht moeten worden voorzien van een CE-markering. Deze CE-markering toont aan dat het bouwproduct voldoet aan de basiseisen van de BPR van toepassing op het bouwproduct (stabiliteit, brandveiligheid, gezondheid, gebruiksveiligheid, geluidshinder, energiebesparing). Voor structuurhout is de geharmoniseerde norm NBN EN 14081-1.
Download hier ons CE-certificaat in PDF formaat
Download hier ons CE-14915 certificaat
Vanaf 1 juli 2013 dienen alle bouwproducten voorzien van een CE-markering te voldoen aan de Europese wetgeving genaamd CPR. Bij deze CPR behoort een “Declaration of Performance” ook wel prestatieverklaring genoemd.
Legal Source
Preferred by Nature is een international non-profitorganisatie die al meer dan 20 jaar werkt aan het bevorderen van duurzaam landgebruik en verantwoorde handel in bosgrondstoffen.
Dit door middel van innovatieprojecten en duurzaamheidsdiensten.
Zij zijn geaccrediteerde certificeerders voor duurzaamheidsprogramma’s zoals FSC, PEFC.
Preferred by Nature werd ook de EU erkend als een toezichthoudende organisatie onder de EU-houtverordening.
In de LegalSource Standaard staan eisen voor het produceren en inkopen van legaal gekapt hout. De standaard is in lijn met de EU Timber Regulation.
De LegalSourceTM Standaard vormt de ruggengraat van het LegalSource Programma en Due Diligence Systeem. Het wordt gebruikt voor het evalueren en certificeren van due diligence in de inkoop van legaal hout.
In de standaard staan de eisen voor het beheer van de toeleveringsketen, risicoanalyse en kwaliteitsbeheersystemen.
Certificering volgens de standaard helpt bedrijven aan te tonen dat zij de risico's op het produceren of inkopen van illegale houtproducten minimaliseren.
De LegalSource Standaard wordt ook gebruikt voor leveranciersevaluaties en voor het benchmarken en het identificeren van eventuele gaps in het eigen inkoopbeleid en due diligence systeem vergeleken met de EUTR.
Vandecasteele Houtimport heeft met succes de Preferred by Nature generic chain of Custody audit uitgevoerd.
Vanaf nu kunnen we LegalSourceTM hout verkopen met een chain of custody certificaat van Vandecasteele Houtimport en Vandecasteele Timber.
DOP - certificaten
Alle DOP certificaten zijn te vinden onderaan deze pagina
Directieverklaring en verantwoord aankoopbeleid
Directieverklaring
De directie verklaart hierbij dat ze de vereisten van de CoC-PEFC norm zal volgen en dat ze hiervoor de nodige middelen ter beschikking zal stellen.
Een hart voor de natuur
Vertrouwen en betrouwbaarheid vormen een essentieel onderdeel van het DNA van Vandecasteele Houtimport. Als we onze klanten willen verzekeren dat we onze belofte nakomen om alleen hout te verhandelen dat afkomstig is uit goed beheerde, gecertificeerde bossen, moeten we er zeker van zijn dat onze hanndelspartners dezelfde strengste certificerings- en duurzaamheidsprocedures respecteren zoals wij.

... en voor gecertificeerd hout
De aankoop van FSC®-gecertificeerd hout draagt bij tot 14 van de 17 duurzaamheidsdoelstellinen van de Verenigde Naties - SDG's.(FSC.org) FSC is een relevante partner voor iedereen die actie wil ondernemen - op basis van wettelijke en gebruikelijke rechten en de betrokkenheid van alle geïnteresseerde partijen - ter ondersteuning van duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen en het bereiken van sociale en economische doelstellingen.
Enkel gecertificeerd hout verhandelen tegen 2025
Centraal op onze agenda staan de 17 Duurzaamheidsdoelstellingen (SDG) van de Verenigde Naties. Deze 17 doelstellingen, met hun 169 doelen, bestrijken de drie dimensies van duurzame ontwikkeling - economie, sociaal en milieu - met een sterke focus op kwaliteit van leven, rechtvaardigheid en gelijkheid, evenals duurzame consumptie, productie en gebruik van natuurlijke bronnen.
De Forest Stewardship Council- FSC® - ondersteunt actief deze SDG's en is gericht op een betere bewaking van bosbeheer. Bovenaan in de agenda staat ook het voorkomen van aantasting van de bossen door het bieden van betere mogelijkheden voor levensonderhoud voor de lokale bevolking.
We willen ambassadeur worden van gecertificeerd hout.
Download onze Responsible Sourcing Policy.
We zijn toegewijd om onze milieuprestaties continu te verbeteren.
Duurzaam ondernemen is een proces waarbij ondernemingen vrijwillig streven naar verbetering op bedrijfs-en maatschappelijk vlak door sociale, milieu- en economische overwegingen evenwichtig en coherent in bedrijfsvoering en bedrijfsbeleid te integreren.
Continue verbetering en dialoog met alle stakeholders van het bedrijf maken deel uit van dit proces. Naast ‘People, Planet, Prosperity zijn Partnership en Peace even belangrijk bij het uitwerken van ons duurzaamheidsbeleid.
Als we een duurzaamheidsbeleid willen uitvoeren in al zijn facetten (investeringen, producten, processen, aankopen …), veronderstelt dit betrokkenheid van zowel het management als van de werkvloer en het vereist enthousiasme en gedrevenheid bij de medewerkers.
Charter duurzaam ondernemen - sedert 2001
Het Charter Duurzaam Ondernemen wordt gebruikt als beleidsinstrument om te streven naar perfectie.
Het Charter helpt ons om onze normen en waarden te versterken die dan als voorbeeld kunnen dienen voor andere bedrijven.
Sinds het jaar 2000, hebben we 570 duurzaamheidsacties gerealiseerd over 10 thema's. De charterthema’s richten zich op 10 onderwerpen, waaronder het duurzaam omgaan met grondstoffen, energie, water, het ketenbeheer, het maatschappelijk engagement, partnership, de ecologische voetafdruk, enz… Ook de integratie van ons bedrijf in de omgeving, het mensvriendelijk ondernemen, stuk voor stuk belangrijke thema’s voor ons bedrijf (3 acties per jaar per thema x 19 jaar)
Sinds 2018 heeft het Charter een facelift ondergaan. De “VOKA” (Kamer van Koophandel) heeft het overgenomen en heeft de naam veranderd in Voka Corporate Sustainability Charter. Het nieuwe charter is gebaseerd op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Bedrijven die meer dan 3 jaar meedoen en die de 17 Duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties hebben geïntegreerd in hun dagelijkse bedrijfsvoering, ontvangen van CIFAL FLANDERS een UNITAR-certificaat (Instituut voor Opleiding en Onderzoek van de Verenigde Naties). Dit jaar behaalden we ons eerste Unitar Cifal Certificaat en zijn we "SDG PIONEER"
Ons actieplan voor 2019-2020:
Thema 1 Corporate governance - SDG 1 Geen armoede :– risico's identificeren van de mensenrechten.
Thema 2 Maatschappelijk engagement - SDG 4 Kwaliteitsonderwijs : Samenwerking met scholen en universiteiten – engagement bij het project WOOD FOR LIFE
Thema 3 Communicatie en dialoog - SDG 16: Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten – Deelname aan de presentatie 100@PARIJS
Thema 4 Mensvriendelijk Ondernemen. SDG 5 Gendergelijkheid:–: mensen aanwerven op basis van talent en competenties ongeacht hun geslacht.
Thema 5 Risicobeheersing SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen - Cyberaanvalbestendig bedrijf
Thema 6 Duurzame investeringen en aankopen - SDG 16: Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten - Nieuwe technologieën opnemen en onze due diligence robuust maken
Thema 7 Ketenbeheer - SDG 14: leven in het water - Cradle to cradle management - plastic weren in onze houten verpakkingen
Thema 8 Klimaatverandering en energie - SDG 15 Leven op het land - Klimaat verandering tegengaan door duurzaam bosbeheer - Campagne “Gebruik HOUT” om de klimaatverandering te bestrijden!.
Thema 9 Kwaliteit van onze directe leefomgeving- . SDG 6: Schoon water en sanitair – Installatie van een IBA (=Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater) beheer van biologisch afbreekbaar afvalwater.
Thema 10 : Duurzame logistiek en mobiliteit SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur – Installatie van een elektronische batterijlader voor auto's.
Hoe kan FSC®-bijdragen tot het behalen van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling
De Forest Stewardship Council FSC® is een vrijwillig certificatieschema dat de beste praktijken voor bosbeheer wereldwijd uiteenzet. Momenteel toegepast in 81 landen, met een totale oppervlakte van 190 miljoen hectare.
FSC® helpt bij het bereiken van verantwoord bosbeheer in de wereld, een van de doelen van SDG 15 (Leven op het land). De brede ecologische, sociale en economische focus van de FSC®-principes voor bosbeheer dragen bij aan de SDG's die gericht zijn op armoede, gelijkheid, natuurlijke hulpbronnen, productie- en consumptiepatronen, degelijk werk, klimaatverandering, inclusieve en verantwoordelijke samenlevingen en wereldwijde partnerschappen.
Vandecasteele Houtimport biedt een zeer grote variëteit aan FSC® gecertificeerd hout, PEFC gecertificeerd hout, OLB, TLV en door derden legaal geverifieerd hout. Vraag ons verkoopteam naar gecertificeerd hout.
Partnerschappen
Hoe werkt duurzaam bosbeheer in het Amazone regenwoud?
Ontdek hoe een partnerschap tussen een lokale gemeenschap en een houtbedrijf ten goede kan komen aan bos, biodiversiteit, mens en welvaart van de gemeenschap. Wij zoeken steeds partnerships met duurzame leveranciers die onze langetermijnvisie delen.