Download ons verantwoord inkoopbeleid
Hout gebruiken redt de bossen
Ontbossing is de grootste bedreiging voor alle bossen. Zolang een bos inkomen genereert voor de lokale bevolking, zal het bos eeuwig bestaan. Vandaar, als we het hout gebruiken, blijft het bos een bos.
Éen hectare tropisch regenwoud omvat tussen de 500 en de 1000 bomen. Duurzaam bosbeheer betekent dat slechts één tot drie bomen per hectare geoogst worden, en dit om de 25 à 30 jaar. Duurzaam bosbeheer garandeert de bescherming van het bos.

Duurzaam bosbeheer
Een boom die zich in de groeifase bevindt, neemt de maximale hoeveelheid CO² uit de lucht op. Duurzaam bosbeheer houdt in dat een boom wordt geoogst voordat de kwaliteit van de boom begint af te nemen en de opgeslagen CO² weer in de atmosfeer zou terechtkomen. Door de boom te oogsten ontstaat er vrije ruimte en krijgen jonge boompjes de kans om te groeien.
Door een volwassen boom om te vormen tot bouwmateriaal, blijft de geabsorbeerde koolstof voor altijd in het hout opgeslagen.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat enkel de geselecteerde bomen geoogst worden?
Door een duurzaamheidslabel te installeren, toe te passen en te garanderen dat:
Enkel volwassen bomen geoogst worden
Jonge bomen beschermd worden
De moederbomen, de zaaddragende bomen behouden blijven.
Door de bomen op een duurzame manier te oogsten en te gebruiken, creëren we een economische waarde voor de lokale bevolking die woont en werkt in de buurt van het bos.
“Duurzaam bosbeheer betekent bossen en bosgrond gebruiken op een manier en met een snelheid die hun biodiversiteit, productiviteit, regeneratiecapaciteit, vitaliteit en hun potentieel behoudt om, nu en in de toekomst, relevante ecologische, economische en sociale functies te vervullen, op lokaal, nationaal en wereldwijd niveau, wat geen schade toebrengt aan andere ecosystemen. ” _EU 2013 Bosstrategie
Het behoud van de bossen vereist een gedetailleerde inventarisatie en langetermijnbeheerplannen.
De economische waarde van het bos is een essentiële pijler om de toekomst van het bos veilig te stellen.
"Het bos dat betaalt, is het bos dat blijft".
klik hier voor meer informatie over het gebruik van gecertificeerd Tropische Hardhout.
Hout gebruiken is goed voor het klimaat
Hout is een eeuwig hernieuwbare bron die de aarde nooit uitput. Het is oneindig recycleerbaar en biologisch afbreekbaar.
Een duurzaam ecocycle-systeem is gebaseerd op duurzame bosbouw, het gebruik van hernieuwbare materialen, energieterugwinning van gebruikte materialen en de absorptie van de kooldioxide die vrijkomt in het globale systeem door de groeiende bomen. Hierdoor wordt het broeikaseffect afgeremd.
Hout slaat CO² op
Bomen slaan CO² op, waardoor hout een bouwmateriaal is dat CO² absorbeert. Elke kubieke meter hout dat door een boom wordt "gekweekt", neemt 0,9 ton CO² uit de atmosfeer op. De totale hoeveelheid ‘biogene’ koolstof die opgeslagen is in de Europese bossen bvb wordt geschat op zo’n 13 miljard ton. Deze totale hoeveelheid groeit met 167 miljoen ton per jaar.
De koolstofprestaties van hout in verhouding tot andere productie- en bouwmaterialen dat het kan vervangen, zijn indrukwekkend:
Bij de productie van één ton staal komt 1,24 ton CO² vrij.
De productie van één ton aluminium genereert 9,3 ton CO²
De productie van één ton hout daarentegen absorbeert CO² en slaat die op in het hout tot het uiteindelijk verbrand wordt.

Hout als duurzaam bouwmateriaal bij uitstek
Hout heeft verschillende ecologische voordelen in vergelijking met traditionele materialen: het heeft een lage intrinsieke energie, een lage koolstofimpact en is duurzaam.
“We know that the construction sector can even be turned from a carbon source into a carbon sink if organic building materials like wood and smart technologies as Artificial Intelligence are being used”, said President Von der Leyen in her 2020 State of the Union address to the Parliament."

Lage hoeveelheid opgenomen energie
Bouwmateriaal produceren vergt energie. Opgenomen energie is de energie die wordt verbruikt door alle processen die verband houden met de productie van een materiaal, van mijnbouw tot productie tot transport.
Hout verbruikt als grondstof een minimale hoeveelheid energie want hout groeit met de energie van de zon. In de productiecyclus wordt energie alleen gebruikt om de boom te oogsten, te verwerken en te transporteren.

Nauwelijks effect op de opwarming van de aarde
De opwarming van de aarde is het belangrijkste, meest overheersende milieuprobleem van onze tijd. De gevaarlijkste klimaatveranderingen kunnen nog steeds worden voorkomen indien we onze op fossiele brandstoffen gebaseerde energiesystemen omzetten naar hernieuwbare energiebronnen en hernieuwbare materialen zoals hout. Hout draagt nauwelijks bij aan de opwarming van de aarde dankzij volgende zaken:

Hout heeft een lage wateremissie-index, bossen reguleren zelf de waterkringloop, ze voorkomen overstromingen en creëren wolken.
Hout heeft een positieve luchtemissie-index: “werkende” bossen zijn de krachtigste technologie voor schone lucht op aarde, absorberen CO² en geven zuurstof af.
Hout heeft een negatieve impact op koolstof: zoals hierboven weergegeven, functioneert hout als een belangrijke koolstofvoorraad.

Hernieuwbaar. Duurzaam. Recycleerbaar.
Gebruik 1 boom, bescherm 100 bomen.
De ecocyclus van hout omvat hergebruik, herstel en recyclage. Wanneer deze producten aan het einde van hun levensduur zijn, komt de CO² vrij in de atmosfeer, terwijl het afval vergaat of gerecycleerd wordt als bio-energie. De CO² wordt dan weer opgeslagen in de bomen en vormen de voedingsstoffen en bouwblokjes voor hun groei.
In tegenstelling tot metalen en producten op basis van fossiele brandstoffen zoals kunststoffen, zijn de grondstoffen uit het bos hernieuwbaar en brengen ze een continue cyclus van houtproducten voort.